„Znacie dynię, moi mili? Nikt jej przecież nie pomyli!”

Tym razem gwiazdą zajęć z projektu edukacyjnego „Muzyka Małego Europejczyka” była dynia. Przedszkolaki z grupy III i IV, uzbrojone w fartuszki i czapki kucharskie, rozpoczęły dyniową przygodę od zbadania kształtu, ciężaru i wnętrza tego wyjątkowego warzywa. Poznały różne rodzaje dyni, m.in.: zwyczajną, piżmową i makaronową - to jej miąższ po ugotowaniu zmienia się w … makaron.

Mali kucharze wgłębili się również w zdrowotne właściwości dyni, która, ku ich zdziwieniu, sprawia, że jesteśmy odporni na choroby (witamina C) i piękni (witamina E), zaś bardziej odważni degustowali pestki z dyni, czyli antidotum na niechcianych mieszkańców dziecięcych brzuszków. Przedszkolaki przyrządzały także dyniową zupę oraz wykonały pokazowy taniec do włoskiej melodii „Zuppa Romana” według metody aktywnego doświadczania muzyki. Być może znajdą się Rodzice, którzy powtórzą z dziećmi mistrzowskie danie w domu!